Placki drobiowe z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wybornie smakują podane z sosem czosnkowym, można zrobić na obiad z ziemniakami lub na podwieczorek z pieczywem.

Placki drobiowe z boczkiem

Składniki:

Placki drobiowe z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki drobiowe z boczkiem

ETAP 1:

Placki drobiowe z boczkiem
Boczek lekko przesmażamy na suchej patelni

Boczek kroimy w kostkę, a następnie lekko go przesmażamy na suchej patelni.

ETAP 2:

Placki drobiowe z boczkiem
Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki

Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i również kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie odparowujemy wodę i studzimy.

ETAP 3:

Placki drobiowe z boczkiem
Do pokrojonego fileta dodajemy boczek z cebulą i pieczarkami

Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do niego boczek z cebulą i pieczarkami.

ETAP 4:

Placki drobiowe z boczkiem
Dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku

Na koniec dodajemy jajko, musztardę, bazylię, czosnek i mąkę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i garam masala. Mieszamy dokładnie łyżką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (na patelnię nakładamy łyżką, lekko spłaszczając masę).