eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Placki Eli nadziewane mięsem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne placki ziemniaczane z niespodzianką.

Placki Eli nadziewane mięsem

Składniki:

Placki Eli nadziewane mięsem

 

 

  • 40 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 czerstwa kajzerka (namoczona i odciśnięta)
  • sól
  • pieprz

 

  • olej do smażenia

 

  • 15 dkg sera żółtego (utarty na grubej tarce)

Sposób przygotowania:

Placki Eli nadziewane mięsem
Do miski włożyć mięso mielone,dodać posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,odciśniętą bułkę,przyprawę do nielonego,majeranek (rozetrzeć na dłoni),jajko,przyprawić solą,pieprzem do smaku i wyrobić dokładnie.Z masy mięsnej formować owalne,cienkie kotlety i usmażyć (bez panierki) na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Cebulę zetrzeć na tarce,czosnek przecisnąć przez praskę.Obrane,umyte ziemniaki zetrzeć i odcisnąć wodę.Do miski włożyć ziemniaki,cebulę,czosnek,mąkę pszenną,jajka,przyprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,kłaść łyżką ciasto,formując cienkie placki (większe od kotletów mielonych),posypać odrobiną sera.Na ser położyć kotlet mielony,posypać serem i przykryć cienką warstwą ciasta.Smażyć z obu stron na rumiano. na średnim ogniu,żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku.Smacznego!