zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Placki gryczane z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placki z kaszy gryczanej, serem feta i żółtym serem. Są pożywne i bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu.

Placki gryczane z serem

Składniki:

Placki gryczane z serem

 

Sposób przygotowania:

Placki gryczane z serem

I etap:

Placki gryczne z serem
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie.

Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i studzimy.

II etap:

Placki gryczne z serem
Cebulę, czosnek i pieczarki smażymy na oleju.

Opłukane pieczarki siekamy. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Szklimy cebule na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy, aż nadmiar wody się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

III etap:

Placki gryczne z serem
Wszystkie składniki na placki łączymy ze sobą.

Żółty ser i fete kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy wraz z przesmażonymi pieczarkami z cebulą, jajkami, otrębami i przyprawami do smaku.

IV etap:

Placki gryczne z serem
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Masę dokładnie mieszamy. Formujemy placki lub płaskie kotlety. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Smacznego!