MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Po raz pierwszy spróbowałam jarmużu, a długo miałam chęć to zrobić. Na pierwszy ogień poszły pyszne placuszki, przygotowałam je na lekko słodko, aby z większą chęcią zjadła córeczka - i jadła.

Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym

 

Sposób przygotowania:

Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, szarpiemy (bez łodyg) i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy. Następnie dodajemy pestki dyni i ziarna słonecznika, i jeszcze raz blendujemy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i miód, i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy jarmużowy koktajl, olej i dodajemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanej patelni (suchej, tylko przed pierwszym smażeniem można posmarować olejem) z obu stron.
Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Blendujemy jarmuż (bez łodyg) z jogurtem
Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Dodajemy pestki i ziarna i ponownie blendujemy
Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Do ubitych białek dodajemy żółtka i miód
Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Po dodaniu ostatnich składników krótko mieszamy
Placki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym
Placuszki smażymy na suchej, lub lekko posmarowanej olejem patelni