domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Placki jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, leciutkie, na bazie jogurtu naturalnego, placki z truskawkami. Idealne na letnie śniadanie, czy jako deser.

Placki jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Placki jogurtowe z truskawkami

 

  • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego;

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

  • 2 – 3 łyżki cukru

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • mała szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Placki jogurtowe z truskawkami
W wysokiej misce zmiksować jogurt, jajka i 2 łyżki oleju, dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką jednolitą masę.

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, nakładać po 1 dużej łyżce ciasta. Smażyć na niedużym ogniu, żeby się nie spaliły, ale były usmażone w środku. W połowie smażenia włożyć w każdego placka po 2-3 grube plastry truskawek. Przewrócić na drugą stronę i smażyć około 2 minuty. Posypać cukrem pudrem.