LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Placki kukurydziane 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite placki na letni obiad.

Placki kukurydziane 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki kukurydziane 5

 

  • mąki pszenna 15 dag
  • jajo 1
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 6 łyżek
  • oliwy z oliwek 1 łyżka
  • papryczka chili 1-2
  • kukurydza 1 puszka
  • jogurt naturalny 1 (400g)
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placki kukurydziane 5
Jajo rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, wyrobić, odstawić. Kukurydzę odsączyć na sicie. Papryczki drobno pokroić, połowę dodać do ciasta, resztę do jogurtu. Cebulkę drobno pokroić i wymieszać z ciastem. Na koniec wrzucić kukurydzę i część natki, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować sos: do jogurtu z chili dodać sok z limonki, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto wylewać łyżkami na rozgrzany olej i smażyć placki z obu stron na złoto. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.
Placki kukurydziane 5
Rozmącenie jajka z mlekiem do placków kukurydzianych.
Placki kukurydziane 5
Dodanie mąki do rozmąconego jaja z mlekiem.
Placki kukurydziane 5
Krojenie papryczki do placków kukurydzianych.
Placki kukurydziane 5
Sos jogurtowy do placków kukurydzianych.