Placki marchewkowo-owsiane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Choć są kaloryczne ze względu na smażenie w głębokim tłuszczu, to raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić.

Placki marchewkowo-owsiane

Składniki:

Placki marchewkowo-owsiane

 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3-4 średnie marchewki
  • 1 łyżka bułki tartej + trochę do panierowania
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól do smaku
  • woda do gotowania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Placki marchewkowo-owsiane
W niewielkiej ilości wody gotujemy płatki owsiane do miękkości, a następnie studzimy.

Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki marchewki również gotujemy do miękkości, po czym odlewamy wodę i rozgniatamy je widelcem.

Rozgniecione marchewki wrzucamy do płatków, dodajemy bułkę tartą, curry i solimy do smaku.

Z masy formujemy spłaszczone kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju na rumiano.