Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Placki na sodzie -proziaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tradycyjne placuszki na sodzie,które piekła nam jeszcze moja mama i babcia. Są po prostu pyszne na ciepło z kakao lub posmarowane domowym masełkiem. Przepis ten pochodzi z moich rodzinnych stron- woj.podkarpackiego.

Placki na sodzie -proziaki

Składniki:

Placki na sodzie -proziaki

 

  • 2 kg mąki
  • 4 jaka
  • 4 szkl. zsiadłego mleka
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Placki na sodzie -proziaki

Przygotowanie ciasta:

Placki na sodzie -proziaki
Z mąki zsiadłego mleka ,sody i soli zagnieść ciasto

Do miski przesiewamy mąkę(zostawiamy odrobinę do podsypania stolnicy) z solą. Dodajemy zsiadłe mleko rozmieszane z sodą oczyszczoną, wbijamy jajka, dodajemy cukier i zagniatamy ciasto (konsystencja musi być taka aby dobrze się wałkowało nie kleiło ale nie może być zbyt twarde.

Odstawiamy ciasto na ok. 15 min. w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Wykrawanie ciasta:

Placki na sodzie -proziaki
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wycinamy prostokąty

Na podsypanej mąką stolnicy wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm i wycinamy prostokąciki ok.5-6 cm x 4 cm.

Pieczenie placków :

Placki na sodzie -proziaki

Na suchej,rozgrzanej na średnim ogniu patelni pieczemy placuszki po ok. 4 min. z każdej strony.

Tagi:

placki