paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Placki po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne placki ziemniaczane podane z sosem z mięsa wieprzowego, papryki oraz pieczarek. Bardzo syte danie.

Placki po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po węgiersku

na placki

na sos

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
Ziemniaki obierać, zetrzeć na tarce. Cebulę obierać zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do startych ziemniaków, dodać cebulę, następnie przyprawy sól i pieprz, na końcu jajka i mąkę. Całość wymieszać.

Kłaść małymi porcjami ciasto na rozgrzaną patelnię. Smażymy placki na złoty kolor. Pokrojone w kostkę mięso zlać wodą doda liść i ziele i gotować do miękkości. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażyć i dodać do mięsa.

Pokroić w kostkę paprykę i cebulkę dodać do mięsa i gotować całość około 5 minut.

Sos rozprowadzić w 0,5 szklanki wody wlać do mięsa z warzywami i gotować 8 minut doprawiając do smaku.

Placki ziemniaczane polać sosem z mięsem i warzywami. 
Placki po węgiersku
Pokrojone w kostkę mięso zlać wodą doda liść i ziele i gotować do miękkości.
Placki po węgiersku
Pokrojone w plastry pieczarki podsmażyć i dodać do mięsa.
Placki po węgiersku
Pokroić w kostkę paprykę i cebulkę dodać do mięsa i gotować całość około 5 minut. Sos rozprowadzić w 0,5 szklanki wody wlać do mięsa
Placki po węgiersku
Smażymy placki ziemniaczane na złoty kolor.