Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ze zwykłych placków ziemniaczanych można wyczarować wiele, jedną z takich pysznych odsłon są placki po węgiersku.

Placki po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po węgiersku

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, wykładamy na sito aby ociekły z nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy startą cebulę, sól, pieprz i jajko. Wodę wylewamy a pozostałą na spodzie skrobię przekładamy do masy na placki. Dokładnie mieszamy. Na oleju przesmażamy słodką paprykę, mięso kroimy w kostkę i po 3 minutach dodajemy do papryki i obsmażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę dodajemy do mięsa i podsmażamy razem. Zalewamy wodą dodajemy majeranek, czosnek, liść laurowy, czerwony pieprz i dusimy do miękkości. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, w podobnej wielkości kostkę kroimy paprykę. Dodajemy do miękkiego prawie mięsa i dusimy aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy keczup i ostatecznie doprawiamy. Smażymy dość duże placki, osuszamy na papierowych ręcznikach, podajemy z sosem , posypane natką.
Placki po węgiersku
Najpierw zaczynamy od przesmażenia papryki.
Placki po węgiersku
Wieprzowinę kroimy w niewielką kostkę i obsmażamy.
Placki po węgiersku
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki.
Placki po węgiersku
Do prawie miękkiego mięsa dodajemy resztę składników.