Strona główna Placki po węgiersku

Placki po węgiersku
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Anusia - autor przepisu Placki po węgiersku offline

Szef Kuchni
Przepisy: 27
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placki po węgiersku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Placki po węgiersku dla prawdziwego smakosza.


trudność: łatwe
czas:

Placki po węgiersku - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • ketchup, ser żółty starty, śmietana
  • gulasz:
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 3 dag mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól pieprz
  • albo jarzynka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Placki po węgiersku - PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj gulasz: mięso umyj,jeżeli mięso ma żyły to je usuń, pokrój mięso w niezbyt grubą kostkę, po czym posyp przeprawami i mąką. Zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. potem podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat , przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę. Uwaga! Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po około 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem, każdy z placek polej gulaszem,odrobiną śmietany,posypać startym serem i polej ketchupem. Smacznego



Komentarze do Placki po węgiersku (strona 1 z 1)  
Bahus

Bahus
offline

2008-12-08 13:11
dziś mam to danie na obiad.
Skomentuj
Oceń:
0
olimpia200

olimpia200
offline

2010-05-10 14:52
mniam mniam chyba jutro u mnie na obiad:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wołowina
Polędwica wołowa z warzywnymi frytkami i ogórkiem Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną Klops z mięsa wołowego i wieprzowego
Burgery z guacamole i frytkami selerowymi Steki Kansas w pieprzu z masłem ziołowo czosnkowym Zrazy wołowe na obiad
Kafirowy gulasz wołowy Zawijańce wołowe w sosie grzybowym Wołowe z warzywami
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Pręga wołowa w sosie z czerwonego wina Kasza gryczana z wołowiną w aromatycznym sosie
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane