paulinakarolinaw

paulinakarolinaw

Kucharz
[Przepisów: 4]

Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rok akademicki się zbliża. Chcę udowodnić wszystkim studentom, że można jeść tanio i smacznie, nie spędzając całego dnia w kuchni.

Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty

Placki

  • 1 jajko
  • przecier pomidorowy - wg gustu, u mnie ok. 300 g,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka - ok. 1/3 szklanki (zależy od przecieru - trzeba dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta
  • kostka rosolowa, pieprz, majeranek

kapuściana pierzynka

Sposób przygotowania:

Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty

placki

1. jajko rozmieszać z przyprawami

2. dodać przecier, wymieszać.

3. dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały
grudki.

4. smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, ja wykorzystałam patelnię grillową.

pierzynka z kapusty

1. kapustę pokroić w niewielkie paski

2. dodać jogurt naturalny

3. doprawić wg gustu solą i pieprzem.

4. wszystko wymieszać.
gotową pierzynką przykryć placuszki.

Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty
Prosty, szybki, tani obiad, zrobiony z niczego.
Placki pomidorowe pod pierzynką z włoskiej kapusty
Prawidłowa konsystencja ciasta - gęste, spadające z widelca po czasie.

Tagi:

danie