Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeżeli chodzi o zioła to ja dodaję:majeranek,natkę pietruszki,tymianek,a także szczypiorek

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

Składniki:

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

 

  • 1szkl.ryżu,
  • 1cebula,
  • 2łyżki masła,
  • 4łyżki dowolnych posiekanych ziół.
  • 2ząbki czosnku,
  • 4jajka,
  • 5pomidorów,
  • 20dag.żółtego sera,
  • 20dag.słodkiej śmietanki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,dodać ryż,chwilę podsmażyć i zalać 2szkl.wody,posolić i gotować co jakiś czas mieszając,aż ryżwchłonie wodę.Ugotowany ryż lekko przestudzić,dodać jajka i zioła,doprawić solą i pieprzem.Formować placki i smarzyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Pomidory pokroic w plastry.Ser żółty zetrzeć i połączyć ze śmietanką,doprawić solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne natłuścić,układać na przemian pomidory oraz placki,wierzch polać przygotowanym sosem,zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220"C przez ok.15min.