SUPERPRZEPIS

Placki ryżowo-serowe.

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Placki ryżowo-serowe. Więcej zdjęć (4)

Ekspresowe placuszki ryżowe z chrupiącym ziarnem słonecznika na wierzchu - polecam!

Składniki:

Placki ryżowo-serowe.

 

  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
  • 2 duże jaja
  • ok 30 dag mięsa z rosołu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietanki kremowej
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • sos meksykański do polania
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Placki ryżowo-serowe.
Do miski wsypujemy ryż. Dodajemy posiekaną, obraną wcześniej cebulę i czosnek, dodajemy jaja, śmietankę ryż i posiekane mięso. Na końcu dodajemy starty ser -mieszamy masę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju placuszki z jednej strony, posypujemy je słonecznikiemi przewracamy na drugą. Po usmażeniu z drugiej strony wykładamy placki na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Podajemy placki z sosem meksykańskim udekorowane natką pietruszki.
Placki ryżowo-serowe.
Do miski wkładamy wszystkie składniki, mieszamy masę.
Placki ryżowo-serowe.
Placki smażymy z jednej strony, posypujemy słonecznikiem i smażymy na drugiej.
Placki ryżowo-serowe.
Usmażone placki na zloty kolor odsączamy na papierowych ręcznikach.