mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placki saksońskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, sycące placuszki saksońskie najlepiej smakują z owocowym musem :)

Placki saksońskie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki saksońskie

 

Sposób przygotowania:

Placki saksońskie
Ugotowane ziemniaki odcedzam i przepuszczam przez praskę. Dodaję do nich twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wszystko ze sobą mieszam i dokładnie wyrabiam. Z ciasta formuję dłońmi placuszki o średnicy około 5 cm. Rozgrzewam olej na patelni, kładę na niej placuszki i smażę je około 4 minut z każdej strony do zarumienienia. Gotowe placuszki oprószam cukrem pudrem i podaję z owocowym musem.
Placki saksońskie
Do zmielonych ziemniaków dodaję resztę składników i miksuję
Placki saksońskie
Smażę placuszki na rozgrzanym na patelni z obu stron na złoto