Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Placki warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Niedrogie,łatwe w przygotowaniu i smaczne.Do sosu jeżeli ktoś lubi można dodać 1łyżkę kminku.

Placki warzywne

Składniki:

Placki warzywne

 

  • 1\2kgziemniaków,
  • 1\2kg.kiszonej kapusty,
  • 3cebule,
  • 3ząbki czosnku,
  • 2jajka,
  • 1łyżka przecieru pomidorowego,
  • 5łyżek mąki,
  • Sos;
  • 400ml.kwaśnej śmietany,
  • 3łyżki śmietany kremówki,
  • 1łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki warzywne
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,lekko oprószyć solą,odstawić na 10min,odcedzić.Cebulę drobniutko posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Kapustę kiszoną odcisnąć z soku,drobno pokroić,przełożyć do dużej miski,dodać starte ziemniaki,cebulę, czosnek,wbić jajka,dodać przecier pomidorowy oraz mąkę,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wyrobić masę. Sos;kwaśną śmietanę połączyć z kremówką,dodać musztardę,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i wstawić do lodówki na 15min.Na dużej patelni rozgrzać olej,łyżką nakładać porcje masy,smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Podawać ze schłodzonym sosem i warzywami.

Tagi:

sosy dania placki