ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Placki warzywne z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki można wyczarować z warzyw pozostałych z wczorajszego obiadu.

Placki warzywne z ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki warzywne z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Placki warzywne z ziemniakami
Ziemniaki gotowane (mogą być z dnia poprzedniego) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Tak samo postępujemy z gotowanym selerem i pietruszką (np. z rosołu). Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy do masy ziemniaczano - warzywnej. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy jajka oraz mąkę pszenną, mieszamy aż uzyskamy ciasto o pożądanej gęstości.Z ciasta formujemy placki które smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smacznego!
Placki warzywne z ziemniakami
Gdy przysmażymy lekko cebulę nim dodamy ją do masy, nasze placki będą łatwiejsze do strawienia.
Placki warzywne z ziemniakami
Placki smażymy równomiernie z obu stron aż będą złociste.