Placki węgierskie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka - autor przepisu Placki węgierskie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placki węgierskie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać


trudność: łatwe
czas:

Placki węgierskie - SKŁADNIKI:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 200 ml mleka
  • po pól łyżeczki soli i cukru
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag kwaśnej śmietany lub keczupu
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Placki węgierskie - PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać go do reszty mąki, dodać sól, pozostałe mleko. Szybko wyrobić luźne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na tacy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i wymieszać z łyżeczką przegotowanej wody. Rozgrzać olej na patelni. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią, by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek (zwracać uwagę, by nie powstały w nim dziury). Zrumienić placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z czosnkiem, posypać obficie serem, polać śmietaną lub keczupem, posolić do smaku.



Komentarze do Placki węgierskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński
Naleśniki z orzechami po węgiersku Leczo Pörkölt
Rosół, nie rosół, czyli zupa z kurczaka Kaczka, sos i galuszki Leczo z cukinią i boczkiem
Mizeria po węgiersku Napoleonki Placek węgierski według Luny19
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane