Placki węgierskie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1
Placki węgierskie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać


trudność: łatwe
czas:

Placki węgierskie - SKŁADNIKI:

Placki węgierskie - PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać go do reszty mąki, dodać sól, pozostałe mleko. Szybko wyrobić luźne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na tacy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i wymieszać z łyżeczką przegotowanej wody. Rozgrzać olej na patelni. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią, by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek (zwracać uwagę, by nie powstały w nim dziury). Zrumienić placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z czosnkiem, posypać obficie serem, polać śmietaną lub keczupem, posolić do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placki węgierskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane