Placki węgierskie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka - Przepis na: Placki węgierskie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placki węgierskie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać


trudność: łatwe
czas:

Placki węgierskie - SKŁADNIKI:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 200 ml mleka
  • po pól łyżeczki soli i cukru
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag kwaśnej śmietany lub keczupu
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Placki węgierskie - PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać go do reszty mąki, dodać sól, pozostałe mleko. Szybko wyrobić luźne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na tacy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i wymieszać z łyżeczką przegotowanej wody. Rozgrzać olej na patelni. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią, by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek (zwracać uwagę, by nie powstały w nim dziury). Zrumienić placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z czosnkiem, posypać obficie serem, polać śmietaną lub keczupem, posolić do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placki węgierskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Langosze wg Megg Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny
Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami
Wegetariański gulasz segedyński Naleśniki z orzechami po węgiersku Leczo
Pörkölt Rosół, nie rosół, czyli zupa z kurczaka Kaczka, sos i galuszki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane