Placki węgierskie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia węgierska

Babcia Halinka - Przepis na: Placki węgierskie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Placki węgierskie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać


trudność: łatwe
czas:

Placki węgierskie - SKŁADNIKI:

Placki węgierskie - PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać go do reszty mąki, dodać sól, pozostałe mleko. Szybko wyrobić luźne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na tacy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i wymieszać z łyżeczką przegotowanej wody. Rozgrzać olej na patelni. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią, by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek (zwracać uwagę, by nie powstały w nim dziury). Zrumienić placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z czosnkiem, posypać obficie serem, polać śmietaną lub keczupem, posolić do smaku.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Placki węgierskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia węgierska
Pikantna zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa gulaszowa z kurczakiem
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem Leczo z fasolki szparagowej Langosze wg Megg
Tokań z dziczyzny Halaszle - węgierski kociołek rybny Kiełbaski w ostrym sosie pomidorowym
Węgierska wariacja Gulasz wołowy z warzywami Wegetariański gulasz segedyński

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane