PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Placki z cukinią i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, lekkie i pełne warzyw placuszki. Do tego bardzo szybko się je przygotowuje. Polecam serdecznie!

Placki z cukinią i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cukinią i kalarepką

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinią i kalarepką
Marchewkę i kalarepkę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a resztę warzyw ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 20-30 minut, aby puściły soki, które potem odsączamy. Do warzyw dodajemy jajka oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podałam z sosem tzatziki do maczania.
Placki z cukinią i kalarepką
Etap 1 Ścieramy warzywa na tarce, a cebulę kroimy w kostkę.
Placki z cukinią i kalarepką
Etap 2 Dodajemy 2 jajka i mąkę groszkową.
Placki z cukinią i kalarepką
Etap 3 Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą.
Placki z cukinią i kalarepką
Etap 4 Smażymy placuszki na oleju rzepakowym.