Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki z cukinii na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia warzywo do wszystkiego nawet do placków z cynamonem.

Placki z cukinii na słodko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z cukinii na słodko

 

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii na słodko
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i zostawiamy na 5 min aby puściła sok. Odciskamy mocno z nadmiaru wody, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. ale bardzo powoli. Placuszki są dość delikatne i podatne na uszkodzenia. Usmażone układamy na ręczniku i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Jeśli dla kogoś są mało słodkie można posypać pudrem. Najlepiej smakują na ciepło.
Placki z cukinii na słodko
Do odciśniętej cukinii dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Placki z cukinii na słodko
Placki nie wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia.