Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki z czerwoną soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Placuszki z soczewicą, mięsem i warzywami to smaczne połączenie. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Placki z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z czerwoną soczewicą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z czerwoną soczewicą
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 15-20 minut, osączyć, ostudzić. Ugotowane mięso i paprykę bez nasion pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka połączyć z odrobiną soli i sosu sojowego, dodać wszystkie przygotowane składniki, doprawić do smaku, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Placki z czerwoną soczewicą
Jajka wymieszać z sosem sojowym i odrobiną soli
Placki z czerwoną soczewicą
Dodać ugotowaną soczewicę i pozostałe składniki
Placki z czerwoną soczewicą
Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać
Placki z czerwoną soczewicą
Na patelnię z rozgrzaną oliwą nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki