WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Placki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki jak u babci na śniadanie. Słodkie, z kwaśnymi jabłkami, najlepsze na gorąco prosto z patelni.

Placki z jabłkami

Składniki:

Placki z jabłkami

 

  • 3 duże, kwaskowate jabłka
  • 2 szkl mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami

Ciasto

Placki z jabłkami
Najpierw dajemy suche składniki i dodajemy mokre.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, wlewamy mleko i wbijamy jajka.

Ciasto II

Placki z jabłkami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ubijamy.

Mikserem lub trzepaczką ubijamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie obieramy jabłka.

Jabłka

Placki z jabłkami
Do ciasta dodajemy pokrojone drobno jabłka.

Z obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy wszystko w dość małe kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Masa powinna być gęsta, w razie potrzeby dodajemy mąkę.

Smażenie

Placki z jabłkami
Placki można smażyć na oleju lub smalcu.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką przekładamy ciasto na patelnię. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Odsączamy z tłuszczu i podajemy.