Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placki z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczne, szarlotkowe placki.

Placki z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z jabłkami i rodzynkami

 

  • ok. 750g obranych i pokrojonych jabłek
  • 800g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • opcjonalnie: cynamon
  • 150g rodzynek sułtańskich

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z jabłkami i rodzynkami
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie półplasterki. Z jajek, mąki i mleka zmiksować dość gęste ciasto, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Dodać posiekane drobno jabłka i oraz rodzynki sułtańskie, ciasto wymieszać. Ewentualnie dodać 1,5 łyżeczki cynamonu. (Ja do połowy masy dałam cynamon, do drugiej nie.) Smażyć na oleju średniej wielkości placki.
Placki z jabłkami i rodzynkami
Ze składników ciasta zmiksować gęste ciasto.
Placki z jabłkami i rodzynkami
Dodać do ciasta posiekane i obrane jabłka.
Placki z jabłkami i rodzynkami
Do ciasta dodać paczkę rodzynek sułtańskich.
Placki z jabłkami i rodzynkami
Placki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.