Placki z kalarepki i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je podać na obiad z mięsnym sosem lub same jako przekąska.

Placki z kalarepki i marchewki

Składniki:

Placki z kalarepki i marchewki

 

  • 300 g młodej kalarepki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z kalarepki i marchewki

ETAP 1:

Placki z kalarepki i marchewki
Obrane warzywa ścieramy na odpowiedniej tarce

Kalarepkę i marchewkę obieramy i myjemy. Kalarepkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a marchewkę na drobnych.

ETAP 2:

Placki z kalarepki i marchewki
Starte warzywa mieszamy z mąką i jajkiem

Do warzyw dodajemy przesianą mąkę oraz jajko. Dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni kładziemy je na papierowych ręcznikach, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Tagi:

dania placki