Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Placki z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banalne do wykonania placki ze zdrowszej kaszy gryczanej. Pyszne ze śmietaną lub sosem grzybowym. Chrupkie idealne na lekki obiad

Placki z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z kaszy gryczanej

 

  • 1 woreczek kaszy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • parmezan
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy gryczanej
Kasze gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki z bulionem grzybowym. Odcedzamy i odkładamy do osłodzenia. Następnie ścieramy do niej parmezan (ok 6 łyżek), jajko, sól i pieprz. Całość ugniatamy ręką. Nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po ok 4 minuty na każdej stronie. Ser i jajko złączy się i kasza stworzy rumiane placki
Placki z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną gotujemy z kostką bulionu grzybowego
Placki z kaszy gryczanej
Do kaszy dodajemy parmezan. jajko, sól i pieprz
Placki z kaszy gryczanej
Mieszankę nakładamy na rozgrzany tłuszcz