Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Placki z puree z boczkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne placuszki o smaku ziemniaków z cebulką i boczkiem, idealne jako posiłek, dodatek do mięs czy zup.

Placki z puree z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z puree z boczkiem i cebulką

 

Sposób przygotowania:

Placki z puree z boczkiem i cebulką
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. w tym czasie: kroimy cebulę w drobną kostkę, boczek w niewielkie kawałki. roztapiamy troszkę słoniny i przesmażamy cebulę , potem dusimy chwilę i znów smażymy - ma być miękka i brązowa. Dodajemy do niej pieprz i odrobinę cukru. na tej samej patelni, po zdjęciu cebuli, smażymy boczek tak, aby go wytopić i przysmażyć na chrupko. Ściągamy z patelni. Dodajemy do wiekszego nacyznia boczek i cebulę , a następnie ugotowane, odparowane ziemniaki. Ugniatamy wszystko na gładkie puree. Doprawiamy sporą ilościa pieprzu, solą do dobrego smaku ic zosnkiem wedle uznania. Dodajemy mąkę ziemniaczana i zagniatamy. Następnie bierzemy kulki wielkości odrobinę większej niż orzech włoski i spłaszczamy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku. Smażymy z dwóch stron po kilka minut, aby były złote. Po kilku placach znow dodajemy trochę słoniny, gdyż wchłona one szybko tłuszcz z patelni. Ja podaję z sosem z czosnkiem, ale można zjeść je z kwaśną śmietaną, lub jako dodatek do mięs czy zup.
Placki z puree z boczkiem i cebulką
dodajemy boczek i cebulę do wspólnego naczynia , w którym będziemy robic puree
Placki z puree z boczkiem i cebulką
dodajemy ziemniaki, zagniatamy, dodajemy mąkę i mieszamy dokladnie
Placki z puree z boczkiem i cebulką
smazymy placuszki dobrze je rozpłaszczając, chcemy uzyskać złotą skórkę
Placki z puree z boczkiem i cebulką
Podajemy w ulubiony sposób , ja lubie z sosem czosnkowym

Tagi:

dania placki