KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Placki z sera twarogowego.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne placki z twarogu. Alternatywa dla racuchów drożdżowych.

Placki z sera twarogowego. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki z sera twarogowego.

 

  • Ser biały twarogowy 20 dag
  • Mleko 1/2 szklanki
  • Jaja 2 szt
  • Mąka pszenna 10 dag
  • Cukier wanilinowy całe opakowanie
  • Cukier biały kryształ 3 łyżki
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia
  • Dżem lub konfitura
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka płaska
  • Olej do smażenia
  • Ręcznik papierowy kuchenny 1 rolka

Sposób przygotowania:

Placki z sera twarogowego.
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Ser rozkruszyć na mniejsze kawałki. Do sera dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mleko. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę. Pianę z białek dodać do ciasta serowego, ostrożnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Ciasto serowe nakładać łyżką na patelnię i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki wykładać np. na ręcznik papierowy kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem kupionym lub zmielonym w młynku w domu i dżemem lub konfiturami.
Placki z sera twarogowego.
Ser biały twarogowy, bez konserwantów, babcinej roboty.