Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, delikatne placuszki z serka wiejskiego podane z sosem ze świeżych pachnących brzoskwiń z dodatkiem lawendy to pyszna propozycja na leniwe śniadanie lub podwieczorek po ciężkim dniu w pracy (nie tylko dla dzieci )

Placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym

Składniki:

Placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym

 

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200-250 gram )
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 2-3 brzoskwinie
  • 2 gałązki lawendy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym
Serek wiejski przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko, dodajemy proszek do pieczenia , mąkę i miksujemy na jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.

Brzoskwinie obieramy ze skorki (można sparzyć tak jak pomidora ), kroimy w kostkę, przekładamy je do rondelka. Do brzoskwiń wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy gałązki lawendy i gotujemy wszystko około 5-7 minut.

Po tym czasie lawendę usuwamy (oddała już swój aromat ) a sos zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej. Jeśli chcemy mieć nieco rzadszy sos zaprawianie mąką pomijamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoty kolor po 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Placuszki serwujemy z gorącym sosem brzoskwiniowym, udekorowane gałązkami lawendy, smacznego.