SUPERPRZEPIS

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem

  • 2
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem

Placki są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód. Nie zawierają glutenu.

Składniki:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem

Około 16 sztuk:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem

Amarantus:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem
Amarantus powinien być dokładnie wypłukany.

Amarantus porządnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Warzywa:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem
Kalafior nie powinien być rozgotowany i warto go ostudzić.

Kalafiora ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i rozdrobnić np. widelcem. Umytą cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać.

Masa:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem
Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku.

Warzywa (w tym cukinię z sokiem) wymieszać z amarantusem i połączyć z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić według smaku.

Smażenie:

Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafiorem
Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i łyżką stołową - wykładać preferowane porcje ciasta.
Placki smażyć obustronnie do zarumienienia się.