Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 696]

Placki ze śledziem i chili (na ostro)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki okazały się istnym hitem i polecam je dla wszystkich miłośników śledzi! Idealna przekąska na wszelkie okazje!

Placki ze śledziem i chili (na ostro) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)

18 placów:

Dodatkowo:

  • 200 g śledzi w oleju z papryczką chili

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)

Śledzie:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)
Użyłam gotowych śledzi w oleju z dodatkiem papryczki.

Śledzie należy odsączyć z oleju, a następnie pokroić w drobną kostkę.

Natomiast papryczkę chilli drobno posiekać.

Placuszki:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)
Nalezy pamiętać, aby w przyprawianiu ciasta nie "przedobrzyć" z solą i pieprzem.

Jajka ubić do puszystości i nie przerywając ubijania - wymieszać z mlekiem i śmietaną.

Następnie należy wsypać mąkę.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
(Masa powinna być jednolita i puszysta. Uważać na sól i pieprz, ponieważ ryba jest słona, a papryczka - ostra.)

Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone śledzie i chili.

Smażenie:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)
Placuszki smażone na większej ilości oleju są smaczniejsze i chrupiące.

Na patelni rozgrzać olej (dość sporo) i za pomocą łyżki stołowej należy wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka = 1 placuszek.)

Placki smażyć z obu stron do momentu, aż będą rumiane.

Podanie:

Placki ze śledziem i chili (na ostro)
Z czym podamy placuszki - to wybór indywidualny.

Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Najlepiej komponują się z dowolnym sosem.