SUPERPRZEPIS

Placki ze świeżego ogórka

  • 2
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Placki ze świeżego ogórka

Placuszki są przepyszne, takie i szybkie w przygotowaniu. Idealna propozycja na letnie upały. Polecam.

Składniki:

Placki ze świeżego ogórka

Około 7-8 sztuk:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Placki ze świeżego ogórka

Ogórek:

Placki ze świeżego ogórka
Jeśli ogórek ma pestki należy je usunąć.

Dokładnie umytego ogórka należy ze skórką zetrzeć na średnich oczkach tarki.

Zlać powstały sok.

Masa:

Placki ze świeżego ogórka
Ciasto doprawić za pomocą soli, pieprzu i czosnku.

Do ogórka dodać jajko oraz mąkę.

Całość dokładnie wymieszać i doprawić według smaku.

Smażenie:

Placki ze świeżego ogórka
Placuszki powinny być delikatnie zarumienione.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i łyżką - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa = 1 placek.)

Placki smażyć obustronnie na rumiano.

Opcjonalnie podawać z posiekaną miętą.

Tagi:

placki danie