Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placki ziemniaczane na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki ziemniaczane na drożdżach są pyszne, miękkie i puszyste.

Placki ziemniaczane na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane na drożdżach

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane na drożdżach
Utarte ziemniaki przez gazę odcisnąć z wody, zalać 1 szklanką wrzącego mleka. Bułkę namoczyć w pozostałym ciepłym mleku. Żółtka i pokruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody, połączyć z masą ziemniaczaną, dodać odciśniętą bułkę, utartą na tarce cebulę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie do ciasta ziemniaczanego delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać same, z sosem grzybowym lub gulaszem.
Placki ziemniaczane na drożdżach
Utarte ziemniaki w kawałku gazy odcisnąć z wody
Placki ziemniaczane na drożdżach
Zalać szklanką wrzącego mleka wymieszać
Placki ziemniaczane na drożdżach
Dodać przygotowane skłądniki oprócz białek odłożyć na pół godziny
Placki ziemniaczane na drożdżach
Delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek