pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

troszkę inne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe
Cebulę bardzo drobno siekamy wraz z pieczarkami. Ziemniaki ścieramy na tarce. Wsypujemy majeranek, koperek i oregano. Wbijamy jajko i mieszamy. W 50ml wody rozpuszczamy bulion z grzybami leśnymi. Wlewamy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, aby zagęścić ciasto. Na końcu wrzucamy pokrojone kapary. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i na patelni formujemy placki. Smażymy na rumiano z dwóch stron. Usmażone placki wykładamy na talerz. Czekamy, aż ostygną. W międzyczasie przygotowujemy sos borowikowy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Usmażone placki polewamy przygotowanym sosem. Smacznego.
Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe
Do startych ziemniaków wbijamy jajko i dodajemy przyprawy
Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe
Wlewamy również bulion grzybowy z kostki
Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe
Na końcu dodajemy pokrojone w kawałki kapary
Placki ziemniaczane pieczarkowo-kaparowe
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor