jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placki ziemniaczane z ciecierzycą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

W mojej kuchni nie może być nudno, stąd ostatni eksperyment z tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi. Jak na placki przystało, smakują pysznie. Ser oraz pomidory doskonale ożywiają ich smak, a ciecierzyca podwyższa wartość odżywczą dania.

Placki ziemniaczane z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z ciecierzycą

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z ciecierzycą

ETAP 1

Placki ziemniaczane z ciecierzycą
Starte ziemniaki odsączamy

Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane umieszczamy na gęstym sitku, by pozbyć się nadmiaru płynu.

ETAP 2

Placki ziemniaczane z ciecierzycą
W misce umieszczamy składniki placuszków, poza serem

Odsączone ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do nich pokrojone w paseczki pomidory, ciecierzycę, natkę pietruszki, mąkę z ciecierzycy oraz jajko. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.

ETAP 3

Placki ziemniaczane z ciecierzycą
Ser feta dodajemy na koniec do ciasta

Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Całość ponownie, delikatnie mieszamy.

ETAP 4

Placki ziemniaczane z ciecierzycą
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne placuszki.

ETAP 5

Placki ziemniaczane z ciecierzycą
Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron

Uformowane smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.