kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placki ziemniaczane z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką.

Placki ziemniaczane z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z dynią

 

 

  • cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z dynią
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem serka homogenizowanego lub konfitury.
Placki ziemniaczane z dynią
Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Placki ziemniaczane z dynią
Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły.
Placki ziemniaczane z dynią
Na rozgrzaną patelnię nakłądamy łyzka porcje ciasta i formujemy placuszki.
Placki ziemniaczane z dynią
Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron.