Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki przygotowane z tartych na tarce o dużych oczkach ziemniaków z dodatkiem niewielkiej ilości cebuli.

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli

Składniki:

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli

Etap 1

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli
Obrane umyte i starte na tarce ziemniaki.

Ziemniaki obrać (wagę podałam po obraniu), umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nich trochę soku.

Etap 3

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli
Cebulka mąka jajka i przyprawy dodane do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać cebulkę, wszystkie przyprawy, jajka i mąkę, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli
Porcje ziemniaczanej masy kładzione na rozgrzany na patelni olej.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, kłaść na nią porcje ziemniaczanej masy, lekko ją spłaszczać.

Etap 5

Placki ziemniaczane z odrobiną cebuli

Placki smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.