Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiosną ziemniaki tracą na smaku i daleko im do tych świeżo wykopanych. Kilka dodatków sprawi, że placki zmienią się w aromatyczne danie.

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Ziemniaki ścieramy na tarce, jeśli są wodniste przekładamy na sito aby ociekły z nadmiaru wody. Dodajemy cebulę, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy małe placuszki. Oczyszczone pieczarki kroimy na ćwiartki, masło rozpuszczamy i dodajemy pieczarki. Posypujemy przyprawą i smażymy aż się ładnie zarumienią. Na każdy placek nakładamy porcję grzybów, posypujemy startym serem i wkładamy na chwilę do mikrofali. Jak ser się rozpuści posypujemy szczypiorkiem i smacznego.
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Na gorącym oleju smażymy niewielkie placuszki .
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Pieczarki posypujemy przyprawą i smażymy aż się zarumienią.
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Każdą porcję placków osuszamy na ręczniku.
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Na placki nakładamy porcję grzybów i przykrywamy startym serem.