dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placki ziemniaczane z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ulubione placuszki ziemniaczane, urozmaicone przez dodanie zblanszowanej pokrzywy. Polecam spróbować.

Placki ziemniaczane z pokrzywami

Składniki:

Placki ziemniaczane z pokrzywami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pokrzywami

Krok 1:

Placki ziemniaczane z pokrzywami
Pokrzywy zwijamy w rulon i siekamy drobniutko.

Zerwaną pokrzywę blanszujemy. Odcedzamy i studzimy. Drobno siekamy.

Krok 2:

Placki ziemniaczane z pokrzywami
Do startych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki.

Ziemniaki szorujemy i obieramy. Ścieramy n tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy. Dodajemy do ziemniaków.

Następnie wbijamy jajka, wsypujemy przyprawę do ziemniaków, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 3:

Placki ziemniaczane z pokrzywami
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor.

Na koniec do ziemniaków dodajemy pokrzywy i mieszamy.

Łyżką wlewamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem porcje masy ziemniaczanej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!