SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler Więcej zdjęć (5)

Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowo-kalarepkowym wg przepisu Magdy Gessler z książki " Kuchenne rewolucje"

Składniki:

Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler
Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym maśle smażymy posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i kalarepkę na lekko złoty kolor. Podlewamy winem, po chwili śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje. Obrane ziemniaki i cebule ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startej masy dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku - mieszamy. Smażymy na oleju placki na złoty kolor. Podajemy je polane sosem i posypane koperkiem lub listkami pietruszki (w mojej wersji).
Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler
Kroimy kalarepkę i cebulę w plasterki za pomocą tarki.
Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż sos zgęstnieje.
Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler
Do startej masy dodajemy jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku - mieszamy po czym smaźymy placki.
Placki ziemniaczane z przepisu M.Gessler
Smażymy placki na oleju na złoty kolor.