pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placki ziemniaczane z serem camembert

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tradycyjne placki ziemniaczane przełożone serem camembert podane z oliwkami

Placki ziemniaczane z serem camembert Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z serem camembert

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z serem camembert
Ziemniaki trę na tarce. Do masy ziemniaczanej po odlaniu części krochmalu dodaję mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wbijamy jajko. Dodaję również kostkę cebuli którą wcześniej podsmażyłem na oliwie i pod koniec smażenia posypałem papryką. Taką masę ziemniaczaną solę jeszcze do smaku i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Masę ziemniaczaną nabieram łyżką stołową i przekładam na rozgrzany olej formując placki. Smażę na rumiano z dwóch stron. Ciepłe placki układam na talerzu, a pomiędzy je wkładam miąższ sera camembert. Całość dekoruje oliwkami zielonymi. Smacznego.
Placki ziemniaczane z serem camembert
Cebulę pokorojoną w kostkę rumienię pod koniec smażenia posypując papryką
Placki ziemniaczane z serem camembert
Do startych ziemniaków dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko, mleko oraz cebulę
Placki ziemniaczane z serem camembert
Wymieszaną mase ziemniaczaną smażę w formie placków na oleju rzepakowym
Placki ziemniaczane z serem camembert
Placki ładnie rumienimy z dwóch stron przewracając jednokrotnie podczas smażenia