Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Placki ziemniaczane z sosem z kurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czy może być latem coś pyszniejszego jak placki ziemniaczane z sosem z kurek? Pytanie było retoryczne ;-)

Placki ziemniaczane z sosem z kurek

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem z kurek

 

  • Placki:
  • ok. 1 kg ziemniaków startych na niezbyt drobnym sitku
  • 1 cebula, również starta
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • ja dodaję do ciasta szczyptę suszonego majeranku i ząbek - dwa startego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

 

  • Sos:
  • 30 dag kurek
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • oliwa do smażenia
  • kilka gałązek majeranku lub tymianku
  • sól, pieprz - do smaku
  • posiekana natka - pęczek

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem z kurek
Lubię placki chrupiące, więc ziemniaki ścieram nie na papkę, ale na grubszym sitku - na wiórki. Cebulę i czosnek również. Do startej masy dodaj jajko, mąkę i wymieszaj na zwartą masę. Na rozgrzany tłuszcz (raczej dużo) nakładaj masę - ok. 2 łyżek na placek, uformuj i smaż na rumiano z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku. Sos: kurki (jeżeli są mocno zapiaszczone) opłucz pod bieżącą wodą, osusz dokładnie i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj trochę (łyżkę - dwie) wody i duś pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Odkryj, dodaj śmietanę, przyprawy i trzymaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Placki podawaj polane sosem i obficie posypane natką.