Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Placki ziemniaczane z twarogiem i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Placki, które przygotowałam, wyglądają jak zwyczajne ziemniaczane, ale smakują zupełnie inaczej. Dodatek gładkiego twarożku i odrobiny dyniowego musu zmienia ich konsystencję, są delikatniejsze, trochę słodsze, choć w dalszym ciągu pikantne.

Placki ziemniaczane z twarogiem i dynią

Składniki:

Placki ziemniaczane z twarogiem i dynią

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki musu z pieczonej dyni
  • 5 łyżek białego, gładkiego twarogu
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z twarogiem i dynią
Na grubej tarce ścieram ziemniak, przekładam je do miski. Dodaję dynię, twarożek,mąkę, posiekany czosnek i majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Łyżką wykładam dość duże placki na patelnię z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu odsączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Bardzo dobrze smakują z sosem jogurtowym lub majonezowym.