Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil. Każdemu będą smakować.

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

Składniki:

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

Przygotowywanie placków

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę.

Smażenie placków

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.

Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.

Gotowanie fasolki

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem
Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam.

Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam.

Zapiekanie placków

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem
Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami

Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni.