dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Placki ziemniaczano - jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny pomysł na danie wegetariańskie.

Placki ziemniaczano - jabłkowe

Składniki:

Placki ziemniaczano - jabłkowe

 

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 dag selera
  • 1 winne jabłko
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku lub 2 łyżeczki suszonego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 250 ml gęstej śmietany lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - jabłkowe
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, obraną cebulę na cząstki, oczyszczony seler na kawałki. Jabłko podzielić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na niezbyt drobną masę. Przełożyć na sitko i odsączyć nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, posiekaną dymkę (razem ze szczypiorem) i majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wsypać mąkę, wymieszać. Przygotować sos: śmietanę lub serek wymieszać z chrzanem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na rumiano niezbyt grube placki. Podawać na ciepło z sosem i posypane siekanym szczypiorkiem.