Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Placki ziemniaczano-jabłkowe :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Robiłam juz placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne eksperymenty.

  Placki ziemniaczano-jabłkowe :

Składniki:

Placki ziemniaczano-jabłkowe :

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-jabłkowe :
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .