mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placki ziemniaczano-marchwiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzięki dodatkowi marchewki do ciasta ziemniaczanego placuszki wychodzą słodkie i bardziej delikatne niż tradycyjne.

Placki ziemniaczano-marchwiowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki ziemniaczano-marchwiowe

 

  • 1 bardzo duża marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
  • około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia + 1 łyżka oliwy extra vergin

 

  • Dodatki: śmietana, jogurt, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-marchwiowe
Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach tarki, przekładam do miski. Ziemniaki i cebulę obieram, po czym ścieram na dużych oczkach na tarce i przekładam na sitko. Dokładnie odciskam wkładam do miski ze startą marchewką. Następnie wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni rozgrzewam olej z oliwą extra vergin. Delikatnie łącze wszystkie składniki w misce i z masy smażę niewielkie placki na średnim ogniu. Nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaskie placuszki. Smażę placki około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładę na ręczniki papierowe, osączam i podaję z ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczano-marchwiowe
Na dużych oczkach tarki ścieram obraną marchewkę i ziemniaki
Placki ziemniaczano-marchwiowe
Nabieram łyżką masę i smażę placuszki na średnim ogniu