jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placuszki cukiniowe jaNiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To pyszne placuszki sa sposobem na zagospodarowanie drobnego makaronu, który pozostał z obiadu i plasterków szynki lub innej wędliny.

Placuszki cukiniowe jaNiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki cukiniowe jaNiny

 

  • 1 niewielka cukinia (lub kawałek miąższu starszej)
  • 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
  • 2-3 jajka
  • kilka plastrów szynki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • listki sałaty
  • pikantny sos pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Placuszki cukiniowe jaNiny
Młodą cukinię ścieramy w łezkę w całości, z dojrzałej uprzednio wyjmujemy gniazdo nasienne i obieramy ze skórki, gdyż jest twarda(używamy do placków tylko dwa kawałeczki - odpowiednik małej). Mieszamy razem makaron, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, jaja i tymianek. Dodajemy startą cukinie - mieszamy. Masę doprawiamy solą i czarny pieprzem świeżo mielonym. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Podajemy gorące z odrobiną pikantnego sosu pomidorowego z listkami sałaty (ja użyłam mizuny).
Placuszki cukiniowe jaNiny
Z dojrzałej cukinii obieramy skórke i wyjmujemy gniazda nasienne.
Placuszki cukiniowe jaNiny
Młodą cukinię ścieramy w łezkę w całości
Placuszki cukiniowe jaNiny
Mieszamy razem makaron, pokrojoną w kosteczkę wędlinę, jaja i tymianek
Placuszki cukiniowe jaNiny
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor.