iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Placuszki dyniowo-pieczarkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię gotować dania sezonowe. Zazwyczaj robiłam placki z samej dyni. Postanowiłam urozmaicić przepis. Po uatrakcyjnieniu wyszło bardzo smaczne, nowe danie.

Placuszki dyniowo-pieczarkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki dyniowo-pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowo-pieczarkowe

Przygotowanie dyni

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Dynia powinna być starta na tarce jarzynowej.

Dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie szalotki

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Szalotka powinna być jedynie zeszklona na maśle.

Szalotkę (bądź cebulę czerwoną) kroimy w piórka i szklimy na maśle.

Smażenie

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Pieczarki i szalotka powinny smażyć się razem.

Do szalotki dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. solimy i smażymy 10 minut.

Łączenie składników

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Składniki powinny postać kilka minut.

Łączymy ze sobą dynię, pieczarki z szalotką. Dodajemy koper, pieprz, solimy do smaku.

Smażenie

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Placuszki smażymy bardzo cienkie na małej ilości oleju.

Do masy wybijamy jajka, dodajemy mąkę, bułkę tartą. Porcje masy wykładamy na rozgrzany olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie farszu

Placuszki dyniowo-pieczarkowe
Farsz dokładnie mieszamy z majonezem.

Ogórki, oliwki kroimy w kostkę i odsączamy. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Dodajemy też majonez i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Porcje farszu wykładamy na placuszki. Układamy kawałki szynki parmeńskiej. Dekorujemy według uznania.


Tagi:

dynia