Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Placuszki Ewy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę zmodyfikowałam przepis na placuszki z książki Ewy Chodakowskiej i... zjedliśmy pyszny obiad!

Placuszki Ewy

Składniki:

Placuszki Ewy

 

 

 

  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej

 

 

 

  • płaska łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą

 

 

 

 

  • Na sos

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki Ewy
Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka i zioła prowansalskie. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dokładnie mieszamy.Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o drobny oczkach. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną oleju rzepakowego. Smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki.Placuszki podajemy od razu po przygotowaniu z sosem jogurtowo- ogórkowym.