olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 260
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, lekkie i zdrowe, a w dodatku łatwe do zrobienia. Te placuszki to efekt moich kulinarnych eksperymentów.

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami

Składniki:

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami

 

  • 1 duże jabłko,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2-3 łyżki mocnego naparu herbaty (czarnej),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 białko jaja,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • niewielka ilość oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami
1. Rodzynki przepłukać, dokładnie odsączyć i przełożyć do miseczki. Rodzynki zalać naparem czarne herbaty i pozostawić je do lekkiego spęcznienia. 2. Jabłko i marchew umyć, dokładnie osuszyć i cienko obrać. Do dużej miski, na tarce o średnich oczkach zetrzeć marchew, a następnie jabłko, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie wymieszać. 3. Do startej marchewki i jabłka dodać odsączone, namoczone rodzynki, cynamon i proszek do pieczenia oraz przesianą przez sito mąkę. Całość dokładnie połączyć. 4. Białko jaja (najlepiej wcześniej schłodzone - łatwiej się ubije), ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać do cukier i ubijać jeszcze przez chwilę do utrwalenia i uzyskania śnieżnobiałej piany. 5. Ubitą pianę dodać do reszty składników w misce i delikatnie połączyć (np. za pomocą łopatki), tak by nie zbić delikatnej struktury ciasta. 6. Patelnię posmarować niewielką ilością oleju (można to zrobić za pomocą papierowego ręcznika lub silikonowego pędzelka), dobrze rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony). Podawać ułożone w stosik, posypane cukrem i cynamonem.